O poarta deschisa spre cunoastere
  • Home
  • Cataloage
  • Orar
  • Resurse electronice
  • Servicii
  • Biblioteci şi colecţii
 
  • Despre noi
  • Universitatea de Vest din Timişoara
căutare
 
 

Premiul pentru Proza pe anul 2009, al Uniunii Scriitorilor din România

 

În 11 iunie 2010, s-au decernat premiile Uniunii Scriitorilor din România, pe anul 2009, juriul fiind format din: Alexandru Cistelecan, Cornel Ungureanu, Mircea A. Diaconu, Adrian Popescu, Nicolae Oprea.

Premiul pentru Proză a fost acordat scriitorului Cristian Teodorescu, pentru romanul Medgidia, oraşul de apoi ,Ed. Cartea Românească, 2009. (La secţiunea Proză au mai fost nominalizaţi: Florin Manolescu, Mentaliştii, Ed. Cartea Românească , Ioana Pârvulescu, Viaţa începe vineri, Ed. Humanitas , Constantin Stan, Trăieşte şi mergi mai departe, Ed. Pământul ,  Varujan Vosganian. Cartea şoaptelor, Ed. Polirom . V. Vosganian, fiind membru în conducerea executivă a Uniunii, s-a retras, “din raţiuni morale”.)

Romanul câştigător a mai fost felicitat şi cu alte premii: Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi pe anul 2009 şi Premiul pentru cel mai valoros roman, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia.


 Cristian Teodorescu (n.10 decembrie 1954, Medgidia) , membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la “Academia Caţavencu” şi director editorial al ediţiei române a revistei “New York Times Book Review”, este din generaţia optzecistă, scriitor format la cenaclurile emblematice ale generaţiei, "Cenaclul de proză Junimea" - îndrumat de Ovid S.Crohmălniceanu, şi Cenaclul de Luni - coordonat de Nicolae Manolescu.

După volumul colectiv Desant '83 (după cum era tipicul pentru debuturile vremii), a debutat individual în 1985 cu volumul de povestiri Maestrul de lumini, (Ed. Cartea Românească), pentru care primeşte premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (1985). Premiul UTC şi Premiul Fundaţiei „Liviu Rebreanu”. 

În 1988 publică romanul Tainele inimei”(Cartea Românească), premiat de Academia Română în 1990.

În palmaresul de premii, mai are bifat premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1996), pentru volumul de proză scurtă, “Povestiri din lumea nouă " (Rao, 1996).

Cristian Teodorescu este de asemenea un blogger conştiincios şi de succes, în reţeaua Voxpublica, http://voxpublica.realitatea.net/teodorescu  şi în reţeaua blogurilor Academiei Caţavencu, teodorescu.catavencu.ro. “La început am scris pe blog ca şi cum ar fi fost articole de ziar, doar cu o mai apăsată notă personală. Mi se părea că mă dublez singur. Nu m-a amuzat mai mult nici postura de scriitor la blog, fiindcă trebuia să-mi retez plăcerea de a ficţionaliza. De-abia cînd în postări am renunţat la aceste două posturi, am descoperit simplitatea comunicării spontane de dragul căreia ţin (la) acest blog”( Cum am descoperit bloggerul din mine).

spam filtering
Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran
Copyright @ 2018 BCUT "Eugen Todoran".
Toate drepturile rezervate.
Web Design - Direct Design
Adresa de contact:
Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A, 300223 Timişoara
Secretariat - tel : +40 256 494 004
Secretariat - fax : +40 256 494 004
Poarta - tel: +40 256 490 353
Relaţii cu publicul - tel: +40 256 491 233