O poarta deschisa spre cunoastere
 • Home
 • Cataloage
 • Orar
 • Resurse electronice
 • Servicii
 • Biblioteci şi colecţii
 
 • Despre noi
 • Universitatea de Vest din Timişoara
căutare
 
 

Acces liber la raft - self check

 

Începând cu 1 octombrie 2008, odată cu inaugurarea noului corp de clădire, Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” pune la dispoziţia utilizatorilor ei săli de lectură mari şi confortabile, cu documente în acces liber, organizate pe domenii.
Accesul liber la raft este „metoda modernă de dezvăluire a colecţiilor bibliotecilor..., care are drept scop principal înlăturarea barierelor din faţa cititorilor, impuse de tehnica bibliotecară, asigurarea accesului utilizatorilor la rafturi pentru a-şi alege singuri cărţile ce-i interesează, în deplină libertate, şi lărgirea orizontului lor de interes şi cunoaştere.” (CIORCAN, Marcel, Organizarea colecţiilor de bibliotecă, Cluj-Napoca , Casa Cărţii de Ştiinţă, 2001.)
B.C.U. “Eugen Todoran” oferă utilizatorilor acces liber la raft în cadrul următoarelor biblioteci filiale:
Biblioteca de ştiinţe exacte şi ştiinţe ale naturii– situată în corpul B al clădirii la etajul IBiblioteca de ştiinţe politice şi sociale - situată în corpul B al clădirii la etajul IIBiblioteca de ştiinţe umaniste - situată în corpul B al clădirii la etajul IIIBiblioteca de beletristică - situată în corpul A al clădirii la etajul I

Cota şi aranjarea documentelor la raft


  În aceste săli de lectură colecţiile sunt organizate tematic , folosindu-se sistemul de cotare sistematic – alfabetic.Cota are două părţi: indicele cotei şi semnul de autor. Ea are forma unei fracţii, având la numărător indicele de cotă, iar la numitor semnul de autor. Pe fiecare document cota se regăseşte pe eticheta de pe cotor , iar în catalogul electronic, la descrierea exemplarului este menţionată în coloana cotă raft. De exemplu, pe cotorul documentului figurează cota:
  Aranjarea documentelor la raft
  se face în primul rând după indicele de cotă şi în cadrul acestuia după semnul de autor:


  Unul din avantajele accesului liber la raft este faptul că fondul de documente este expus spre cunoaştere, consultare şi împrumut. Astfel se pot descoperi şi alte lucrări existente în colecţiile bibliotecii din domeniul respectiv de interes.


  Accesul liber la raft împreună cu facilităţile oferite de staţiile de autoservire (self check) vin în întâmpinarea preferinţelor utilizatorilor, scurtează timpul de aşteptare şi oferă o servire directă şi rapidă.

 
Evenimente Aprilie 2018


Acces gratuit la baza de date Taylor and Francis 

în perioada 18-30.04.2018

 din BCUT și UVT


Acces gratuit 

la colecțiile de reviste 

de la de Gruyter


Acces gratuit la urmatoarea bază de date:


Acces gratuit la două reviste
portugheze online:


Biblioteca memoriei 

BCUT deschide în 2017 pe pagina Bibliotecii memoriei un nou site Un document pe lună, menit să atragă atenția publicului asupra diferitelor tipuri de documente – scrise sau orale - ce există și pot fi consultate cu folos în bibliotecă


Documentul lunii martie 2017

Cartea unui primar timișorean

apărută în anul 1910 la Timișoara:

Discursurile dr. Telbisz Károly (1885 – 1910)


           


 


Proiectul PNII CAPACITĂŢI

Asigurarea accesului electronic national la literatura ştiinţifică pentru susţinerea şi promovarea sistemului de cercetare şi educaţie din România Anelis Plus.


Împrumut interbibliotecar (ILL)

Rezervarea şi prelungirea documentelor


LECTURN revistă trimestrială editată de

Biblioteca Centrală Universitară

„Eugen Todoran” din Timişoaraspam filtering
Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran
Copyright @ 2018 BCUT "Eugen Todoran".
Toate drepturile rezervate.
Web Design - Direct Design
Adresa de contact:
Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A, 300223 Timişoara
Secretariat - tel : +40 256 494 004
Secretariat - fax : +40 256 494 004
Poarta - tel: +40 256 490 353
Relaţii cu publicul - tel: +40 256 491 233